Bergurau ada hadnya PDF Print E-mail
Written by TARMIZI ABDUL RAHIM   
Monday, 24 October 2016 10:35

BERGURAU tidak salah, malah Islam pun mengharuskannya selagi masih dalam batasan. Apa yang penting, jangan melampau hingga sengaja mereka-reka sesuatu yang langsung tidak diucapkan oleh individu terbabit.

Mungkin kerana kononnya atas alasan untuk bergurau, lazimnya pada setiap Khamis, ramai lelaki sibuk berkongsi mesej, gambar dan dialog ‘malam Jumaat’ sesama mereka dalam kumpulan interaktif media sosial terutama WhatsApp.

Read more...
 
Ilmu bersih jiwa, jadikan umat hebat PDF Print E-mail
Written by Mohd Faiz Othman   
Monday, 24 October 2016 10:32

Hari Jumaat adalah hari ilmu, di mana kita terutamanya kaum Adam akan berhimpun untuk mendengarkan ilmu daripada khatib ketika solat Jumaat.

Islam amat menekankan kepentingan ilmu dan khutbah Jumaat sendiri membuktikan penyebaran ilmu itu sangat penting. Jumaat juga adalah hari muhasabah kita untuk menilai hijrah ilmu kita adakah di tahap lama atau ada ilmu baharu yang kita pelajari.

Read more...
 
Fahami hakikat kebahagiaan hakiki PDF Print E-mail
Written by PROFESOR MADYA DR. SAODAH ABD. RAHMAN   
Monday, 24 October 2016 10:31

UMAT Islam sepatutnya memahami bahawa ke­­hidupan di dunia ini adalah sementara. Islam mengajar umatnya erti kehidupan dan bagaimana hendak mengendalikan kehidupan di dunia sebagai insan yang mulia sebelum roh kembali menemui Allah SWT. Apabila jasad diletakkan dalam tanah dan roh berada di alam barzakh maka ketika itu manusia akan memahami setiap ­gerak-geri dan tindak-tanduk mereka di dunia ini memberi kebahagiaan yang hakiki atau sebaliknya.

Read more...
 
Dakwah itu adalah akhlak yang baik PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 24 October 2016 10:31

DAKWAH adalah mengajak kepada perintah Allah dan Rasul. Dalam al-Quran kalimah dakwah ditemukan sekitar 198 kali yang menunjukkan kewajipan dakwah tidak berlaku secara berkelompok tetapi meliputi setiap individu Muslim.

Ia merupakan tugas bersama bukan sekadar tugas pendakwah atau ustaz yang sering tampil di televisyen, radio, masjid, surau atau media massa yang terkini. Secara umumnya, aktiviti agama sering dilakukan di masjid atau surau di mana golongan yang tertarik untuk menyertai aktiviti tersebut merupakan golongan “beragama” , seolah-olah dianggap “tertutup” untuk bukan Islam atau Muslim yang jauh daripada Islam.

Read more...
 
Al-Quran nikmat berharga kepada umat Islam PDF Print E-mail
Written by JABATAN MUFTI NEGERI PAHANG   
Monday, 24 October 2016 10:30

UMAT Islam seharusnya bersyukur kerana dianugerahkan Allah SWT dengan kitab suci al-Quran. Bukan hanya sebagai panduan hidup, malah mukjizat terbesar umat Islam ini juga menunjukkan jalan bagi mencapai kebahagiaan di akhirat.

Namun, kesyukuran itu tidak seharusnya hanya dilafazkan pada bibir, sebaliknya perlu meresap jauh ke dalam hati dan seterusnya dibuktikan dalam kehidupan seharian.

Firman Allah SWT dalam surah Yunus: 57 maksudnya:

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu al-Quran yang menjadi pengajaran daripada Tuhan kamu yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu, serta menjadi hidayah (untuk keselamatan) dan sebagai rahmat bagi orang yang beriman.”

Read more...
 
«StartPrev12345678910NextEnd»

Page 8 of 335