Soalan lazim pasal pondok PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 27 February 2017 10:59

Soalan lazim berkenaan pengajian Pondok

1. Jika saya tak ada asas jawi dan al-Quran boleh ke masuk pondok? Jika saya bukan daripada aliran agama bolehkah saya nak belajar kat pondok?
– Boleh asalkan mahu belajar

2. Jika umur saya lebih 20 tahun bolehkah masuk pondok?
– Boleh kerana pondok ni terima pelajar bujang, kelamin dan warga emas selagi mereka mampu berdikari ketika belajar

Read more...
 
Ketenangan tidak boleh dibeli PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 27 February 2017 10:52

BERADA di taman syurga (majlis ilmu) adalah satu keberuntungan yang datang daripada Allah SWT kerana insan ini dijanjikan ketenangan hati kepada mereka. Realiti kualiti kehidupan manusia hari ini, untuk memperoleh ketenangan teramat mahal dan sukar.

Menyedari hakikat itu, Ustaz Pahrol Mohd Juoi menerusi Islam Itu Indah di IKIMfm menekankan kepentingan mencari sumber ketenangan hati pada zaman manusia diserang ujian dari pelbagai sudut. Hasil dapatan satu kajian terhadap remaja yang dijalankan pada 2016, didapati satu daripada lima remaja mengalami masalah mental. Punca masalah itu berkait rapat dengan ketenangan yang diragut daripada hati. Situasi lebih membimbangkan apabila satu kajian lain menjangkakan menjelang 2020 pesakit mental akan menduduki tempat kedua tertinggi dalam kategori penyakit kronik di Malaysia.

Read more...
 
Raih hasil ‘ladang’ dunia di akhirat PDF Print E-mail
Written by Norhayati Paradi   
Monday, 27 February 2017 10:51

Kehidupan di dunia hanya persinggahan bagi manusia. Gunakan sebaiknya untuk mencari keredaan Ilahi sebagai bekalan pada hari akhirat nanti. Ustaz Iqbal Zain al-Jauhari menerusi IKIMfm menegaskan, dunia, alam dan isinya adalah permainan serta hiburan yang melalaikan jika tidak ditadabbur sebaiknya.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga mengenai banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanamannya mengagumkan petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan daripada Allah serta keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.” (Surah al-Hadid, ayat 20)

Read more...
 
Minda serabut petanda kurang ilmu PDF Print E-mail
Written by Ahmad Nazri Mohd Yusof   
Monday, 27 February 2017 10:50

Islam mementingkan ilmu. Ilmu yang berkesan apabila ia seimbang dengan akal. Ilmu yang baik boleh digunakan sebaiknya untuk manfaat di dunia dan akhirat. Ustaz Muhammad Abdullah al-Amin ketika membincangkan tajuk Minda Kepoh di IKIMfm, berkata, berfikir memerlukan seseorang itu melengkapkan diri dengan ilmu dan idea. Allah SWT menjadikan manusia ciptaan-Nya yang paling baik dan teristimewa kerana dikurniakan akal, tetapi apa gunanya akal jika tidak digunakan untuk berfikir.

Minda membezakan manusia dengan haiwan.

Manusia mempersia-siakan anugerah jika gagal menggunakan akal. Mereka tidak layak untuk menikmati kejayaan dan kebahagiaan hidup sebenar. Salah satu cara untuk menggunakan nikmat kurniaan Allah SWT itu ialah dengan berfikir. Setiap orang mempunyai potensi hebat dalam diri dan hanya dapat dimanfaatkan apabila mereka sanggup mencari dan menggalinya.

Read more...
 
Lupa berzikir buat hati tak tenang PDF Print E-mail
Written by Norhayati Paradi   
Monday, 27 February 2017 10:49

Manusia akan diuji dan hakikat itu memberi implikasi terhadap kehidupan yang memerlukan kekuatan bukan sekadar luaran, malah dalaman. Nilaian akhir bergantung cara kerja seseorang mengatasi segala liku ujian itu.

Ustaz Pahrol Mohd Juoi menerangkan menerusi Islam Itu Indah di IKIMfm bahawa ujian boleh menerpa tanpa mengira keadaan, begitu juga ketenangan hadir tanpa mengira situasi dan kondisi. Miskin, kaya, sakit mahupun sihat punya cabaran tersendiri dalam berdepan ujian dan solusi mendapat ketenangan kerana segalanya berpunca pada hati. Justeru, penting untuk punya hati yang kuat dengan bekalan zikir. Lupa kepada Allah SWT adalah sebesar-besar musibah menimpa seorang hamba di dunia yang membawa kesengsaraan dan kebinasaan di akhirat kelak.

Kisah zaman salaful soleh yang tidak pergi menunaikan solat Subuh berjemaah dianggap musibah sehingga ada yang melawat rakan tidak hadir itu untuk diucapkan takziah kerana mereka percaya sahabat berkenaan sedang dilanda musibah apabila tidak menunaikan solat Subuh berjemaah.

Read more...
 
«StartPrev12345678910NextEnd»

Page 1 of 335