Kepentingan ukhuwah umat Islam PDF Print E-mail
Written by MASTURA MOHD . ZAIN   
Monday, 24 October 2016 10:28

Perbezaan pandangan sepatutnya diurus dengan cara yang lebih matang dalam negara yang mengamalkan demokrasi dan mempunyai undang-undang ini. Bukan­nya dengan cara menyerang dan melakukan kekasaran dan keganasan sehingga mengakibatkan kecederaan. Apakah yang sedang berlegar di fikiran mereka sewaktu melakukan perbuatan yang memalukan itu? Di sini timbulnya persoalan, ke manakah hilangnya sifat ukhuwah atau persaudaraan yang sepatutnya dimiliki oleh orang Islam? Perbuatan yang dilakukan ini langsung tidak mencerminkan peribadi seorang Muslim yang diperintahkan agar bersatu dan tidak berpecah belah atau bermusuhan.

Read more...
 
Fadhilat Puasa Sunat 9 dan 10 Muharram PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 09 October 2016 09:06

“Bulan Muharram merupakan salah satu dari empat bulan haram yang telah Allah muliakan. Secara khusus Allah melarangan berbuat zalim pada bulan ini untuk menunjukkan kehormatannya. Allah Ta’ala berfirman,

فَلا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ

“Maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu.

” (QS. Al-Taubah: 36)

Larangan berbuat zalim pada bulan-bulan ini menunjukkan bahwa dosanya lebih besar daripada dikerjakan pada bulan-bulan selainnya. Sebaliknya, amal kebaikan yang dikerjakan di dalamnya juga dilebihkan pahalanya. Salah satu amal shalih yang dianjurkan oleh Nabi shallallaahu ‘alaihi wasallam untuk dikerjakan pada bulan ini ibadah puasa sunat. Baginda menganjurkan untuk memperbanyak puasa di dalamnya.

Read more...
 
Hijrah membina negara PDF Print E-mail
Written by Abdullah Md. Zin   
Friday, 07 October 2016 01:06

MENYINGKAP sejarah penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Mekah ke Madinah meninggalkan negara dan keluarga tersayang. Allah SWT merakamkan hal ini: “Iaitu mereka yang diusir dari kampung dengan tidak berdasarkan sebarang alasan yang benar, mereka diusir semata-mata kerana mereka berkata: Tuhan kami ialah Allah,” (Surah al-Hajj : 40).

Penghijrahan baginda bukan setakat berpindah tempat tetapi menghijrahkan umat yang lemah kepada kuat, tertindas kepada bergerak cergas, melarat kepada berdaulat dan dakwah dalam lingkungan terbatas kepada seluruh masyarakat. Titik permulaan hijrah dan pembinaan negara menjadi tanda aras kebangkitan Islam yang seterusnya tersebar ke seluruh dunia.

Read more...
 
Menjaga lisan kunci ke syurga PDF Print E-mail
Written by Ahmad Nazri Mohd Yusof   
Friday, 07 October 2016 00:57

Islam adalah agama yang sempurna. Semua hal yang dapat mendekatkan seseorang kepada syurga sudah dijelaskan. Ini termasuk jalan yang dapat mendekatkan seseorang ke dalam syurga antaranya adalah menjaga perkataan ataupun lisan. Menjaga perkataan adalah perbuatan yang sangat penting dalam Islam. Di antara bentuk menjaga lisan adalah menghindari perkataan yang buruk dan yang tidak bermanfaat.

Menyambung kembali perbincangan bertajuk ‘Abaikan 10 Perkataan’ dalam rancangan Pesona D’Zahra yang disiarkan di IKIMfm pada Isnin lalu, Ustaz Muhammad Abdullah Al-Amin menyarankan sekali lagi agar peka apabila berinteraksi.

Read more...
 
Kemuncak pengorbanan demi Allah PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 17 September 2016 12:30

Semoga mendapat ganjaran Haji Mabrur

 

“HAMBA-MU datang, menyahut panggilan-Mu. Ya Allah hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, Tuhan yang tidak ada sekutu bagi-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, sesungguhnya segala pujian, nikmat dan pemerintahan adalah kepunyaan-Mu, tidak ada sekutu bagimu.”

Read more...
 
Kem Cuti Sekolah/IPT 2016 di Pondok Pasir Tumboh, Kota Bharu (sudah penuh) PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 11 July 2016 00:00

Istimewa Cuti Sekolah/IPT

 

26 November – 10 Disember 2016 (2 minggu)

Tarikh tutup pendaftaran bila peserta telah mencukupi had iaitu 100 orang.

Tempah dan sahkan pendaftaran melalui telefon/ sms /wtsap /facebook

 

Cara Daftar

Mesej atau watsap  <> Nama peserta <> Umur< >Halaqah 2016

kepada  019- 9388902(Ust. Shairazi ) / 014-5481907 (Paklong)

 

Last Updated on Monday, 14 November 2016 18:23
Read more...
 
Puasa hari Asyura menghapus dosa setahun PDF Print E-mail
Written by MOHD. RADZI MOHD. ZIN   
Sunday, 09 October 2016 08:41

Orang mukmin sentiasa mencari masa dan peluang menambah pahala melalui pelbagai ibadat. Dalam bulan Muharam, ada satu ibadat sunat yang sering dilakukan oleh umat Islam iaitu puasa hari Asyura atau puasa pada hari ke-10 Muharam.

Sementelahan, kita masih dalam semangat menyambut tahun baharu hijrah. Untuk itu, pasti ramai yang mempunyai semangat berkobar-kobar memulakan ‘buku catatan’ baharu amalan masing-masing dengan pelbagai perkara kebajikan di samping mengelak daripada melakukan kejahatan.

Read more...
 
Imbangi ibadah dunia, akhirat PDF Print E-mail
Written by Shafiq Salleh   
Friday, 07 October 2016 01:03

Hubungan dan akhlak yang baik sesama manusia akan memasukkan kita ke dalam Syurga, selain ketakwaan kepada Allah SWT. Surah Ali-Imran, ayat 133-134 menyatakan tentang keperluan menjaga kesempurnaan perhubungan semasa manusia.

Ustaz Pahrol Mohd Juoi rancangan di IKIMfm membicarakan mengenai hak sesama manusia. Permulaan hari hendaklah dimulakan dengan perasaan dan fikiran bersangka baik supaya sentiasa mengingati Allah SWT walaupun terdapat ujian kesakitan, kesusahan, masalah serta cabaran dalam hidup.

Read more...
 
Daftar baru dibuka semula mulai Sabtu 24 September 2016M ini PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 17 September 2016 12:31

Makluman bahawa daftar baru kemasukan Pondok Pasir Tumboh terus dibuka tiap hari Sabtu dan Ahad  mulai 22 Zulhijjah 1437H /24 September 2016M ini

 

Read more...
 
Contohi keikhlasan korban nabi Ibrahim a.s PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 17 September 2016 12:29

JAUH dari tanah air, keluarga, hilang segala harta dan terpinggir. Demi agama Allah, baginda diusir keluar dari negeri dan hilang segala nikmat dunia. Besar sungguh ujian Allah kepada Nabi Ibrahim a.s.

Jika gunung yang ditimpa ujian sehebat ini, pun boleh runtuh berderai. Setelah lama kesepian dan terbuang, doa baginda agar dikurniakan anak dimakbulkan Allah. Firman Allah:
“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung daripada orang yang soleh!” Lalu Kami berikan kepadanya berita yang menggembirakan, bahawa 
dia akan beroleh seorang anak yang penyabar,” (al-Safffat [37:99-101]).

Read more...
 
«StartPrev12345678910NextEnd»

Page 5 of 168
 

Bancian Pengunjung

Pandangan anda berkenaan Laman ini