Pahala Bacaan Yang Dihadiahkan Kepada Simati PDF Print E-mail
Written by Ustaz Nik Nizamudin   
Saturday, 17 April 2010 13:22

Berlaku perbezaan pendapat di kalangan para ulama tentang adakah sampai kepada mayat pahala bacaan Al-Quran atau zikir kepadanya ataupun tidak. Di dalam mazhab syafie terdapat dua pendapat mengenainya:-

Pendapat yang pertama adalah pendapat sebahagian pengikut Imam Syafie yang mengatakan sampai pahala bacaan kepada orang yang telah mati. Pendapat yang kedua pula ialah sebagaimana yang dinyatakan oleh Imam Nawawi di dalam Syarah Muslim (kitab zakat, bab sampai pahala sedekah kepada simati): “ Pendapat yang masyhur di dalam mazhab syafie bahawa pahala bacaan Al-Quran tidak sampai kepada  orang telah meninggal.”

Pendapat yang pertama adalah pendapat yang muktamad di dalam mazhab syafie manakala pendapat yang kedua adalah pendapat yang lemah sebagaimana yang diterangkan oleh Syeikh Bujairimi di dalam Hasyiah Fathul Wahhab (kitab wasiat, فصل في أحكام معنوية للموصى به… , jilid 3, m/s 286).

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:25
Read more...
 
Hukum Binaan Di atas Kubur PDF Print E-mail
Written by Ustaz Nik Nizamudin   
Saturday, 17 April 2010 13:17

Siri Pertama

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على رسول لله وعلى آله وصحبه ومن تبعهم الى يوم

القيامة , أما بعد:

Disusunkan artikel ini bertujuan menerangkan kepada masyarakat tentang beberapa hukum yang dikelirukan oleh sesetengah pihak yang menggunakan zahir lafaz hadis tanpa merujuk kepada huraian ulama mujtahid yang berkelayakkan dalam menghuraikan hukum-hakam yang tersirat di dalam sesebuah hadis. Para ulama yang muktabar memperincikan lagi maksud sebenar huraian imam ikutan mereka itu. Maka mantaplah segala hukum dan terhindar daripada huraian mengikut hawa nafsu, ilmu yang cetek serta akal yang dangkal. Ini kerana, tidak semua diberikan ilmu yang seperti ulama-ulama tersebut. Merekalah pewaris nabi yang beramanah dalam menjaga agama ini.

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:25
Read more...
 
Bayar Fidyah Tinggal Puasa PDF Print E-mail
Written by Ustaz Alias   
Wednesday, 14 April 2010 14:30

 

Disini akan dibahaskan mereka yang wajib membayar fidyah dan mereka yang tidak wajib membayarnya dengan itu saya mulakan mereka yang wajib membayar fidyah.

Mereka yang wajib membayar fidyah kerana meningalkan puasa ialah:

1. Orang yang meningalkan puasa ramadan dengan sebab uzur dan dia ada masa mengqada’nya dan dia tidak mengqada’nya sehinga dia mati maka wajib walinya mengeluarkan tiap-tiap satu hari satu cupak makanan yang diambil dari harta peningalannya. Ahli keluarga (wali) si mati boleh mengqada’kan puasa si mati sekiranya mereka mahu dan tak perlu mengeluarkan fidyah.

Sekiranya si mati tidak mengqada’ puasanya dan telah masuk ramadan yang lain maka wajib dua fidyah, satu fidyah puasa yang tak dapat diqada’nya kerana dia dah mati, dan satu fidyah melangkau qada’nya pada ramadan yang lain, begitulah seterusnya jika puasa yang tidak diqada’ melangkau dua tahun, tiga tahun …… hukum ini berbeza dengan orang yang hidup, sila lihat no. 5. Ahli keluarga si mati boleh mengqada’kan puasa si mati sekiranya mereka mahu dan hanya perlu mengeluarkan satu fidyah sekiranya puasa yang tidak diqada’ telah diselang oleh satu ramadan.

Last Updated on Sunday, 20 November 2011 15:54
Read more...
 
Dalil Sentuh Perempuan Batal Wudhu' PDF Print E-mail
Written by Ustaz Alias   
Wednesday, 14 April 2010 14:28

أو لامستم النساء فلم تجدوا ماءً فتيمموا صعيداً طيباً . النساء 43

atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah – debu, yang suci.

Perkataan  لامستم pada zahirnya membawa erti menyentuh, dikehendaki di sini bertemu dua kulit, tidak makna jimak (bersetubuh), kerana ada firman Allah فلمسوه بايدهم lalu mereka memegangnya dengan tangan-tangan mereka Al-An’aam ayat 7. Di dalam sebuah hadis seorang sahabat (Maiz al-Aslami) mengaku berzina di hadapan Rasulullah lalu Rasulullah berkata:

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:11
Read more...
 
Hukum Kenduri Arwah PDF Print E-mail
Written by Ustaz Nik Nizamudin   
Wednesday, 14 April 2010 14:26

Kenduri arwah hukumnya harus kerana tiada dalil melarang daripada berbuat demikian. Tidak semestinya suatu yang Rasulullah dan sahabat Nabi tidak lakukan kita tidak boleh melakukannya

Sumber hukum ialah Al-Quran, Sunnah, Ijmak, dan Qias, tiada pada sumber hukum suatu yang dinamakan pekara ini tidak datang warid daripada salaf, sehinga Rasulullah meningalkan memperbuat sesuatu tidak dikira semata-mata haram.

Di dalam amalan kenduri arwah ada bersedekah makanan kepada tetamu yang hadir, membaca ayat Al-Quran, brzikir yang mana pahalanya diniatkan untuk simati, maka ini adalah sunat, kerana banyak dalil-dalil yang menyatakan amalan orang hidup boleh menolong orang yang telah mati.

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:25
Read more...
 
Hukum Berkaitan Kenduri Arwah PDF Print E-mail
Written by Ustaz Nik Nizamudin   
Saturday, 17 April 2010 13:19

Mulla Ali Qari di dalam syarah kitab hadis Misykat (bab Mukjizat, jilid 5, m/s 482) mensabitkan hadis ‘Asim bin Kulaib  bahawa Nabi s.a.w menerima jemputan daripada isteri simati serta memakan kenduri itu.

Beliau menegaskan: “ Hadis ini melalui zahir lafaznya, menolak pendapat yang telah dihuraikan oleh Ashab Mazhab kami (pengikut-pengikut mazhab hanafi) iaitu:

1)     Makruh mengadakan kenduri  pada hari pertama, ketiga atau  selepas seminggu  kematian seperti yang dinyatakan di dalam kitab Bazzaziyah.

2)     Tersebut di dalam kitab Khulasah bahawa tiada harus mengambil tetamu semasa tiga hari kematian. Az-Zaila’ie menyatakan: “ Tiada mengapa (diharuskan) keluarga simati menanti-nanti orang ramai kerana musibah kematian tanpa membuat perkara yang diharamkan seperti diletakkan hamparan-hamparan dan diadakan kenduri daripada pihak keluarga simati. Ibnu Himmam berkata:

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:26
Read more...
 
Hukum Ayam disembelih diselam air panas PDF Print E-mail
Written by Ustaz Alias   
Saturday, 17 April 2010 13:11

Soalan: Adakah halal memakan ayam yang disembelih dengan cukup syarat sembelih kemudian semasa ayam itu masih hidup dimasukkan kedalam air panas seperti yang sering berlaku di kedai memproses ayam.

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:10
Read more...
 
Hukum Berjabat tangan Dengan Orang Halal Nikah PDF Print E-mail
Written by Ustaz Alias   
Wednesday, 14 April 2010 14:29

Kepada yang bertanya, kemungkinan maksud anda dengan kata bersalaman ialah berjabat tangan, sekiranya anda menhendakinya memberi salam sila klik disini untuk melihat hukumnya.

Berjabat tangan antara lelaki dan perempuan yang halal nikah adalah haram.

Kerana firman Allah

قل للمؤمنين يغضوا من أبصارهم ويحفظوا فروجهم ذلك أزكى لهم إن الله خبير بما يصنعون وقل للمؤمنات يغضضن من أبصارهن ويحفظن فروجهن

Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:11
Read more...
 
Kenduri arwah dengan ditentukan masa PDF Print E-mail
Written by Ustaz Nik Nizamudin   
Wednesday, 14 April 2010 14:27

الحمد لله Masih ada umat islam yang yang mengambil berat apa yang dilakukan orang islam yang lain, semoga kita tidak termasuk dalam sabdaan Nabi صلى الله عليه وسلم

من لم يهتم بأمر المسلمين فليس منهم

Barang siapa yang tidak mengambil berat tentang perkerjaan orang-orang islam tidaklah dia tergolong daripada mereka (yakni bukanlah dia muslim yang sempurna).

Saudara ku menyangka baik dengan perbuatan yang tidak nyata maksiat yang dilakukan oleh umat islam, itu adalah lebih baik.

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:12
Read more...
 
Hukum Angkat Tangan Doa Khatib PDF Print E-mail
Written by Ustaz Alias   
Wednesday, 14 April 2010 14:24

Mengamin kan do’a adalah disunatkan apabila seseorang itu mendengar imam, khatib, atau siapa sahaja sedang berdoa dengan lafaz jamak yakni mereka itu memasukkan orang lain dalam do’a mereka itu.

Adapun hadis yang menyuruh diam semasa khatib membaca khutbah iaitu diam dari percakapan yang dibangsakan manusia, iaitu percakapan yang tidak ada kena mengena dengan ibadat.

Disunatkan mengangkat tangan semasa berdo’a dan mengaminkan do’a.

Last Updated on Saturday, 17 April 2010 23:14
Read more...
 
«StartPrev161162163164165166167168NextEnd»

Page 166 of 168
 

Bancian Pengunjung

Pandangan anda berkenaan Laman ini